Doorgaan naar inhoud
De juiste schokolie kiezen voor je RC wagen

De juiste schokolie kiezen voor je RC wagen

Een van de essentiële onderdelen van het ophangsysteem van een RC-auto zijn de schokdempers. Schokoliën spelen een belangrijke rol bij het bepalen van hoe goed je RC-auto verschillende terreinen en obstakels aankan. In dit artikel zullen we het belang van schokoliën bespreken en je begeleiden bij het kiezen van de juiste schokoliën voor verschillende typen RC-auto's.

Het begrijpen van schokoliën

Schokoliën, ook wel demperoliën genoemd, zijn gespecialiseerde vloeistoffen die worden gebruikt om de schokdempers in RC-auto's te vullen. Deze oliën regelen de dempingsgraad, wat de weerstand is die de dempers bieden bij het in- en uitveren. De dempingsgraad bepaalt hoe snel de ophanging reageert op hobbels en klappen, waardoor de RC-auto stabiliteit, tractie en totale controle behoudt.

De viscositeit van schokoliën wordt gemeten in "weight" (wt) of "cst" (centistokes). Een hoger gewicht of cst staat voor dikkere olie, wat zorgt voor een langzamere en stijvere ophangingsreactie. Daarentegen komt een lager gewicht of cst overeen met dunnere olie, wat een snellere en zachtere ophangingsreactie biedt.

Verschillende typen RC auto's

  1. On-Road RC Auto's: On-road RC auto's zijn ontworpen voor gladde, geasfalteerde oppervlakken zoals wegen of racebanen. Deze auto's hebben hoge snelheid en nauwkeurige bochten nodig. Voor on-road RC auto's zijn schokoliën met een lichtere viscositeit ideaal, meestal variërend van 20wt tot 40wt. De lichtere olie zorgt ervoor dat de auto betere tractie behoudt en snellere reacties vertoont tijdens hoge snelheidsbochten.

  2. Off-Road Buggy's en Trucks: Off-road buggy's en trucks zijn gebouwd om ruwe en oneffen terreinen aan te kunnen, zoals modder, grind, gras en zand. Om deze omstandigheden effectief aan te pakken, zijn dikkere schokoliën gewenst. Een gebruikelijk bereik voor off-road buggy's en trucks ligt tussen 40wt en 60wt, wat meer demping en stabiliteit biedt om sprongen en landingen aan te kunnen.

  3. Rock Crawlers: Rock crawlers zijn langzaam rijdende RC auto's die ontworpen zijn om uitdagende terreinen met grote obstakels zoals rotsen en heuvels te navigeren. In dit geval worden extreem dikke schokoliën gebruikt, vaak boven de 60wt. De hoge viscositeit van de olie zorgt ervoor dat de ophanging zeer langzaam beweegt, waardoor de RC-auto tractie behoudt op steile hellingen en ongelijke oppervlakken.

  4. Short Course Trucks: Short course trucks zijn veelzijdige RC-voertuigen die zowel op de weg als off-road banen kunnen rijden. Daarom vallen de schokoliën voor deze trucks meestal in het middelste bereik, rond de 30wt tot 50wt. Deze balans biedt een goede compromis tussen stabiliteit en behendigheid voor verschillende typen banen.

WT naar CST omzetten

WT (Weight) CST (Centistokes)
10 100
15 150
20 200
25 275
30 350
35 400
40 500
45 550
50 650
55 700
60 800

Merk op dat deze omzettingen niet exact zijn, omdat de viscositeit van oliën soms kan variëren tussen verschillende fabrikanten. Het is altijd het beste om te controleren of de fabrikant van de schokoliën een omzettingsgids biedt.

Conclusie

Het kiezen van de juiste schokoliën is essentieel voor het optimaliseren van de prestaties en de besturing van je RC-auto. Onthoud dat schokoliën moeten worden gekozen op basis van het type RC-auto en het specifieke terrein waarop je wilt rijden. Raadpleeg altijd de richtlijnen van de fabrikant en experimenteer met verschillende viscositeiten om de setup te vinden die past bij jouw rijstijl en voorkeuren.

Tenslotte, bij het vervangen van schokoliën, zorg ervoor dat je de schokdempers regelmatig schoonmaakt en goed onderhoudt. Het juiste onderhoud zorgt ervoor dat je RC-auto optimaal presteert en verlengt de levensduur van de essentiële onderdelen, zodat je talloze uren van spannend RC-rijplezier zult beleven.

Vorig artikel Een Gids voor Batterijen voor RC-Wagens: Soorten en Onderscheidende Kenmerken