Doorgaan naar inhoud
Correct gewichten toevoegen aan je crawler

Correct gewichten toevoegen aan je crawler

Crawlers zijn voertuigen ontworpen om extreme terreinen te overwinnen, zoals rotsen, modderige hellingen en andere ruige ondergronden. Voor serieuze hobbyisten is het toevoegen van gewichten aan een RC crawler een populaire techniek om de prestaties te verbeteren. Dit kan echter ook nadelen met zich meebrengen als het niet goed wordt gedaan. In dit artikel bespreken we de voordelen, nadelen, en waar je gewichten het beste kunt plaatsen voor optimale prestaties.

Voordelen

  1. Verbeterde Stabiliteit: Het toevoegen van gewicht verlaagt het zwaartepunt van de crawler, wat resulteert in meer stabiliteit. Dit is vooral nuttig bij het beklimmen van steile hellingen of het balanceren op rotsen. Het voorkomt dat de crawler gemakkelijk kantelt.

  2. Betere Grip op Oneffen Terrein: Zwaardere wielen en assen zorgen ervoor dat de banden beter contact houden met de ondergrond, wat zorgt voor meer tractie. Dit is cruciaal bij het rijden over gladde of losse ondergronden zoals rotsen en modder.

  3. Verbeterde Prestaties op Steile Hellingen: Wanneer er meer gewicht op de voorzijde van de crawler wordt toegevoegd, verbetert dit de klimcapaciteiten. De voorwielen krijgen meer grip, wat helpt om steile hellingen efficiënter op te klimmen zonder achterover te slaan.

Nadelen

  1. Meer Stress op Componenten: Het extra gewicht legt meer druk op de motor, versnellingsbak, ophanging en aandrijfassen. Dit kan leiden tot snellere slijtage van deze onderdelen of zelfs tot mechanische problemen zoals oververhitting van de motor of gebroken tandwielen.

  2. Grotere Energiebehoefte: Een zwaardere crawler vraagt meer van de accu, wat betekent dat de rijtijd afneemt omdat de motor harder moet werken. Dit kan betekenen dat je vaker batterijen moet vervangen of moet investeren in grotere of krachtigere accu's.

  3. Minder Wendbaarheid: Zwaardere crawlers kunnen minder wendbaar zijn, vooral als het gewicht ongelijkmatig is verdeeld. Dit kan het moeilijker maken om scherpe bochten te maken of snel van richting te veranderen op lastig terrein.

Beste plaatsen om gewicht toe te voegen

  1. Wielen en Velgen: Het toevoegen van gewicht aan de wielen of in de velgen (zoals loodringen of gewichtsinserts) is een van de beste manieren om het zwaartepunt te verlagen en grip te verbeteren. Zware wielen drukken de banden steviger op de ondergrond, wat zorgt voor meer tractie en een stabielere rit.

     

  2. Vooras: Het toevoegen van gewicht aan de vooras kan de klimcapaciteiten van de crawler sterk verbeteren. Een zwaardere voorkant helpt om de voorwielen op de grond te houden, waardoor de crawler efficiënter steile hellingen kan beklimmen.

     
     
  3. Onderkant van het Chassis: Door gewichten laag aan het chassis te monteren, wordt het zwaartepunt verlaagd, wat kantelen voorkomt en de stabiliteit op oneffen terrein vergroot. Dit is een effectieve manier om de algehele handling te verbeteren zonder te veel stress op andere componenten te leggen.

     
     
  4. Knuckles en Portal Gears: Door gewichten toe te voegen aan de stuurknuckles of portal gears (indien aanwezig), blijft het gewicht laag en dicht bij de wielen, wat helpt bij stabiliteit en grip zonder al te veel invloed op de prestaties van de motor.

     

Plaatsen waar je geen gewicht aan moet toevoegen

  1. Bovenkant van het Chassis: Gewichten bovenop het chassis verhogen het zwaartepunt en maken de crawler vatbaarder voor kantelen. Dit werkt direct tegen het doel van gewichtsverdeling en stabiliteit. Vermijd daarom het toevoegen van gewicht aan bijvoorbeeld de carrosserie of bovenop de ophanging.

  2. Achteras (te veel gewicht): Hoewel een klein beetje gewicht op de achteras nuttig kan zijn, kan te veel gewicht de crawler uit balans brengen. Dit kan ertoe leiden dat de achterkant te veel druk uitoefent, wat de grip van de voorwielen vermindert, vooral tijdens het klimmen.

  3. Motor en Elektronica: Het toevoegen van gewicht aan de motor of elektronische componenten kan oververhitting veroorzaken. Dit komt doordat deze onderdelen al hard werken om de crawler aan te drijven en koeling cruciaal is voor hun prestaties en levensduur.

Conclusie

Het toevoegen van gewichten aan een RC crawler kan de prestaties aanzienlijk verbeteren, vooral als het gaat om stabiliteit, grip en klimcapaciteiten. Echter, het is belangrijk om de gewichten strategisch en evenwichtig te verdelen om de nadelen, zoals extra belasting op de motor en versnellingsbak, te minimaliseren. De beste plekken om gewicht toe te voegen zijn de wielen, vooras, en lage delen van het chassis. Vermijd het toevoegen van gewicht aan hoge of centrale delen van de crawler, omdat dit het zwaartepunt verhoogt en de kans op kantelen vergroot.

Met de juiste balans tussen gewichtsverdeling en prestaties kan je RC crawler beter omgaan met uitdagende terreinen en heb je meer controle over je voertuig.

Volgend artikel Correct Laden van een LiPo-batterij