Doorgaan naar inhoud
Het Upgraden van de Elektronica van je RC Wagen - upgraderc

Het Upgraden van de Elektronica van je RC Wagen

Het upgraden van de elektronica van je RC wagen is een geweldige manier om de prestaties te verbeteren en je rijervaring naar een hoger niveau te tillen. Of je nu op zoek bent naar een hogere topsnelheid, betere acceleratie of een soepelere controle, het kiezen van de juiste elektronische componenten en het begrijpen van de voltage limieten is essentieel voor een succesvolle upgrade. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en overwegingen om in gedachten te houden bij het upgraden van de elektronica van je RC wagen.

Compatibiliteit van Onderdelen

Voordat je begint met het kiezen van nieuwe elektronische componenten, moet je ervoor zorgen dat ze compatibel zijn met je RC wagen. Controleer de specificaties van je wagen en vergelijk ze met de specificaties van de voorgestelde upgrades. Let vooral op de schaal van je wagen (1/10, 1/8, etc.), het type aandrijving (elektrisch of brandstof), en het formaat van de motor en batterijcompartiment.

Motor Upgrades

Brushless motor

Een van de belangrijkste onderdelen om te upgraden is de motor. De motor heeft een directe invloed op de snelheid en acceleratie van je RC wagen. Bij het kiezen van een nieuwe motor zijn er een paar belangrijke factoren om te overwegen:

 • Type Motor: Kies tussen een borstelloze (brushless) en een geborstelde (brushed) motor. Borstelloze motoren zijn over het algemeen efficiënter en bieden meer vermogen, maar kunnen duurder zijn dan geborstelde motoren.

 • Kv-waarde: De Kv-waarde geeft het aantal omwentelingen per volt aan. Een hogere Kv-waarde resulteert in een hogere topsnelheid, terwijl een lagere Kv-waarde zorgt voor betere acceleratie en koppel.

 • Voltage Limiet: Let op het voltage limiet van de motor. Overschrijd dit limiet niet, omdat dit schade aan de motor kan veroorzaken. Zorg er ook voor dat je ESC (Electronic Speed Controller) compatibel is met het voltage van de gekozen motor.

Electronic Speed Controller (ESC)

ESC

De ESC regelt de snelheid en richting van de motor. Een geavanceerde ESC kan je meer controle geven over je RC wagen en de prestaties verbeteren. Bij het kiezen van een nieuwe ESC, let op de volgende aspecten:

 • Voltage en Ampèrage Limieten: Zorg ervoor dat de nieuwe ESC geschikt is voor het voltage en de ampèrage van je batterij en motor. Overschrijd de limieten niet, omdat dit schade aan de ESC kan veroorzaken.

 • Programmeermogelijkheden: Sommige ESC's hebben programmeerbare functies zoals remkracht, acceleratiecurve en begrenzing van de topsnelheid. Deze functies stellen je in staat om je wagen aan te passen aan je rijstijl.

Om er zeker van te zijn dat beide de motor en ESC compatibel zijn met elkaar kan je altijd een combo pakket nemen.

Batterij Upgrades

Een andere belangrijke upgrade is de batterij. De batterij bepaalt de rijtijd en het vermogen van je RC wagen. Hier zijn enkele overwegingen bij het kiezen van een nieuwe batterij:

 • Voltage en Capaciteit: Controleer het voltage (meestal aangeduid als "S", bijv. 2S, 3S) en de capaciteit (meestal aangeduid in mAh) van de batterij. Een hoger voltage biedt meer vermogen, maar controleer opnieuw of je ESC en motor geschikt zijn voor het gekozen voltage. Om te weten hoeveel Volt een bepaalde S rating is, kan je dit artikel lezen.

 • C-rating: De C-rating geeft de maximale ontladingssnelheid van de batterij aan. Een hogere C-rating betekent dat de batterij meer stroom kan leveren, wat belangrijk is voor krachtige motoren.

 • Batterijformaat: Controleer of de nieuwe batterij past in het batterijcompartiment van je RC wagen.

Stuurservo

Stuurservo rc wagen

De stuurservo is verantwoordelijk voor het sturen van de voorwielen van je RC wagen. Het is een essentieel onderdeel voor de controle en wendbaarheid van het voertuig. Een betere stuurservo kan de respons en precisie van de besturing verbeteren, vooral bij hoge snelheden en scherpe bochten. Bij het upgraden van de stuurservo zijn er enkele belangrijke overwegingen die je moet maken.

 • Koppel (Torque): Het koppel van een servo wordt uitgedrukt in "kilogram per centimeter" (kg/cm) of "ounce per inch" (oz/in). Dit geeft aan hoeveel kracht de servo kan uitoefenen om een draaiende beweging te produceren. Bijvoorbeeld, een servo met een koppel van 10 kg/cm kan een gewicht van 10 kilogram uitoefenen op een arm die 1 centimeter lang is vanaf het draaipunt. Hoe hoger het koppel, hoe krachtiger de servo in staat is om de wielen te sturen.

 • Snelheid (Speed): De snelheid van een servo wordt uitgedrukt in "seconden per graad" (s/°) of "seconden per 60 graden" (s/60°). Dit geeft aan hoe lang het duurt voor de servo om een draaiing van een bepaalde hoek te voltooien. Bijvoorbeeld, een servo met een snelheid van 0,10 s/60° kan 60 graden draaien in 0,10 seconden. Een snellere servo zal een kleinere tijdsduur hebben om dezelfde draaiing te voltooien, wat resulteert in een directere en responsievere besturing.

Overige Overwegingen

Bij het upgraden van de elektronica zijn er nog enkele andere zaken om in gedachten te houden:

 • Koeling: Krachtige motoren en ESC's kunnen warm worden tijdens gebruik. Overweeg het gebruik van koellichamen of ventilatoren om de temperatuur te reguleren en oververhitting te voorkomen.

 • Bedrading en Connectoren: Zorg voor kwalitatieve bedrading en connectoren om verlies van vermogen en slechte verbindingen te voorkomen.

 • Bescherming: De meeste ESC's hebben een voltage cut-off systeem ingebouwd, maar indien dit niet het geval is voor jouw ESC is het zeker een goed idee om het te installeren. Het beschermd elektronica tegen schade bij een overbelasting of een lege batterij.

Conclusie

Het upgraden van de elektronica van je RC wagen kan een aanzienlijke verbetering van de prestaties en de rijervaring opleveren. Houd rekening met de compatibiliteit van de onderdelen, voltage limieten en andere belangrijke factoren bij het kiezen van nieuwe elektronische componenten. Neem de tijd om de handleidingen van de onderdelen te lezen en zorg ervoor dat je de juiste setup hebt voordat je gaat rijden. Met de juiste upgrades op hun plaats, zal je RC wagen een krachtige en plezierige machine zijn om mee te rijden. Veel plezier met je geüpgradede RC avonturen!

Vorig artikel Een Overzicht van Connectors Gebruikt in de RC Wereld
Volgend artikel Een Gids voor Batterijen voor RC-Wagens: Soorten en Onderscheidende Kenmerken